Uppkopplingar & sammankopplingar i paradiset

Lördagkväll här. Och jag tänkte ta tillfället i akt och prata JOBB i dagens inlägg. 

För brukar vi skämtsamt säga att vi har “lördag hela veckan” här (i motsats till “måndag hela veckan” om man behöver vara övertydlig). Vårt liv i paradiset betyder nämligen att man jobbar jämt och samtidigt är ledig jämt. Jobb varvas med dopp i poolen och små utflykter. Alla dar i veckan, hela dagen lång.

Så de ögonblick som jag inte spenderat i poolen eller drickandes en fruktsmoothie de senaste dagar har till största del präglats av att lösa de utmaningar som uppstår när man ska få upp våra villor på diverse bokningsmotorer på nätet. Detta med tanke på att Booking.com, Agoda, Expedia m.fl typ ÄGER sökmotorerna när det gäller att boka semesterboende.

Då blir det ju extra viktigt för en liten, ny aktör som knappt har nått kännedom i närområdet, att ha sitt boende synligt på dessa sajter. Att tro att den egna hemsidan skulle kunna vara enda kanal och att köpa Google-annonsering för att driva trafik till denna blir nog helt enkelt lite för svårt. Och kanske framför allt för dyrt.

Resebranschen var ju trots allt bland de första på nätet. Vi köpte reseprodukter online långt innan kläder och mat. Expedia fanns ju t ex redan för 17 år sen när jag pluggade hospitality management i Oxford, och vi gjorde resebransch-sidor i Dreamweaver på lektionerna.

Den här branschen har alltså haft många år på sig att förfina sin synlighet online och som destinationsaktör är man helt klart beroende av dessa sajter för att potentiella gäster ska hitta ens verksamhet. För detta betalar man sedan en ganska stor kaka av sina intäkter.

När man säkrat sin synlighet med bjässarna, får man fortsätta parallellt att söka räckvidd och trafik direkt till hemsidan där man kan få behålla en större del av inkomsterna. För detta ändamål är ju Facebook-annonsering är ju t ex både räckvidds- och kostnadsmäsigt forfarande en ganska effektiv kanal.

Man märker fö i den här delen av världen att många verksamheter använder en Facebook-sida som sin enda kanal, man har alltså inte ens en egen hemsida, en mailadress eller ens ett telenummer för den delen. 

I stället sköter all sin kommunikation via Facebook. Och i det här internationella klimatet är Whatsapp en jätteeffektiv kommunikationskanal. Den sistnända använder vi ofta när vi ska kommunicera med kommande och nuvarande gäster.
Hursom, utmaningen för mig har framförallt legat i att få de stora bokningsajterna kopplade till vår channel manager Beds24 som ska hjälps oss hålla koll på våra bokningar och säkerställa att alla våra bokningssajtkonton, inklusive vår egen hemsida, blir uppdaterade med rätt priser och tillgänglighet.

Men oj, oj vilket tålamod man bör besitta för få till detta. Och rätt frustrerande när mailboxen minst en gång i timmen, dygnet om, överfylls med felmeddelande att det fortfarande inte fungerar. För det är olika rates och koder som ska stämma överens och alla har egna anspråk på vad som ska kommuniceras och hur. Arghhh!

Och när de skriftliga instruktionerna tryter ska man via mail eller per telefon till någon representant försöka reda ut vad som gått snett. Med språk- och tidzonssutmaningar som extra krydda. Nu tror jag iaf att MISSION IS COMPLETED och våra villor ska varakopplade till Booking, Agoda, Expedia, Facebook och AirBnB. Kanske biter vi tag i att få igång Tripadvisor. Ska bara ta ett dopp i poolen först 😉. Pust.

One thought on “Uppkopplingar & sammankopplingar i paradiset”

  1. Gud vad roligt intressant att läsa! Ni jobbar på riktigt bra! Lycka till! Vi kommer följa er på bloggen självklart! Kramar från Stenstorp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *