Hundar, bebisar, barn och krigare i Canggu

Som sagt, vi kom nästan omgående in i Bali-mode och gjorde oss hemmastadda i det gröna sköna beach och ecolivet i Canggu. Vi hade hittat ett perfekt boende på ett gulligt, nystartat guesthouse med fyra fristående rum och poolen precis utanför dörren. Perfekt för oss och våra små vattendjur till avkommor.

Sen fixade vi moppe för tjugo spänn per dag. Jomän man kan åka hela familjen på den, inga problem. Att ha egen transport har gjort att vyerna kunnat vidgas ytterligare och frukt- och frukostmatsinköpen förenklades avsevärt.

Canggu är ett område under uppbyggnad på Balis sydkust. Det har poppat upp matställen och ett gäng butiker som uppenbarligen lagt mycket kärlek både på sortiment, inredning och presentation. Restaurangerna lyfter fram sin organiska och ekologiska inrikning och rätterna serveras oftast sjukt vackert komponerade på tallriken.

Väldigt i tiden kan man säga, men det visar sig att egentligen är inte detta något nytt i de här trakterna, eko och organiskt är ju egentligen old school-matproduktion och här har man aldrig gjort det på något annat sätt. Däremot har man snappat upp vikten av rätt paketering och vips så var man trendig. Väldigt smart!

Ett ställe som jobbar stenhårt med sitt medvetna varumärke är “mitt” yogaställe ner för gatan, Serentity Eco Yoga & Guesthouse. Hit vallfärdas folk för yoga retreats från hela världen.

Hela omgivningen osar hälsa, balans och eftertänksamhet. Ingen alkohol eller tobak här, tack. Bada inte i poolen om du använt solkräm. Massor av kryp in för vila och meditation. Trädgård full av hälsoörtsvöxter. I restaurangen serveras egenproducerat joniskt dricksvatten, hälsojuicer och en uppsjö av smarriga vegan efterrätter. Behöver gästerna transport så väntar elbilen utanför. Ja man löper linan ut helt enkelt.

Hit gick jag, lite nervöst, för ett gäng veckor sen men bokade sturskt det stora yoga-paketet med tjugo lektioner. Nu var det dags att sluta snacka och lära sig yoga som jag ju pratat om i några år. Miljön är ju perfekt och nu skulle vi ju dessutom hänga kvar ett tag. Just do it!

En gång tidigare, för länge sen, hade jag provat. På Sats. Minns vagt något om en stående hund som jag inte riktigt greppade poängen med, ett ganska högt tempo och en obligatoriskt hurtig instruktör.

Till historien hör att jag inte är ett jättestort fan av att utföra träningsaktiviter i grupp. Detta skulle eventuellt kunna härröra från att jag har en kroppskoordinations-förmåga med utvecklingsmöjligheter och att jag inte per automatik får full pott när det gäller att skilja på höger och vänster. Så självförtroendet var lite skört kan man väl säga.

Som tur var visade det sig att jag nu hamnat helt rätt! Här fanns massor av lektioner på nybörjarnivå och med olika lärare och olika inriktningar och lektionsuppbyggnader. Här tränar man till allt ifrån västerländsk chill out musik till hinduiska toner, eller till klangen av ett oidentifierat instrument och ibland under tystnad med bara ett inledande och avslutande ohm. Det sistnämnda, med kanske lite för, religiösa anspelningar för en ateist, men det funkar ändå.

Påstår inte att jag fattat alla detaljer riktigt än (vinyasa, yin, hatha och ashtanga etc) men lär mig mer och mer. Hunden, krigaren, barnet, bäbisen och allt vad positionerna nu heter, jag gör dem. Ibland heller än bra men ändå. Poängen med stående hunden är ju för övrigt att sträcka ut armarna och ryggraden. Och att andas genom näsan och fokusera på nuet blir allt lättare.

Yoga har ju också fördelen att man behöver vara såpass koncentrerad på sina egna rörelser och andning att man oftast faktiskt glömmer att man är del av en grupp. Dessutom är det ju så grymt med egentid ;). Så detta får definitivt en vana jag ska plocka med mig tillbaka till ett liv i vardagen.

East Forest
This tune by East Forest does the job of relaxation at the end of yoga class really well for me.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *