Munan Gumburu och Billabong

Paluma

Upp och hoppa dax för nationalparken Paluma! Initialt skulle vi stuckit hit tidigare och campat över men ett skyfall ⛈ den helgen gjorde att vi hoppade detta. Synd för då skulle vi hängt med den lokala jägaren Dennis och hans tält, öl och öppen eld-barbeque. De åkte ändå givetvis. Och vi kom iväg på en dagstur när regnet dratt.

Tar en paus på Frosty Mango som är en glassfabrik med kafé. Passar perfekt efter dryga timmen i full värme och fläkt. Fruktträden växer bakom kaféet så vi tar en promenad bland mango, bananer och en massa frukter som vi aldrig sett eller hört talas om innan. Som gammal glassfabriksmekaniker har man tryckt i sig nån liter genom åren. Men grymt med alla dessa fräscha frukter i glassen. Betyg?? Mangon får 👊👊👊👊👊.

Paluma Range National Park heter egentligen Munan Gumburu (Misty Mountain) parken ägs nämligen av Nywaigi Aboriginal-folket. Men vi är välkomna till regnskogens vackra innehåll och vägen dit är som en miniserpentin i Alperna.

Här finns massa vackra vandringsleder, badplatser, campingplatser och vattenfall. Vi badar, klättrar, hoppar och fikar och man fascineras av miljön. Träden, floderna och bergen blir mäktiga när lite mörka moln glider in och lätt sommarregn säger hej innan det försvinner som en van besökare.

Billabong

Billabong är ett zoo-liknande ställe söder om Townsville. Det består i huvudsak av krokodiler, sköldpaddor, ormar och de obligatoriska koalorna, givetvis. Vi klappar djur och lyssnar på föredrag om hur man ska agera om man blir ormbiten t.ex. Att man kan ringa efter hjälp trots att mobiltäckning saknas, satelliter hjälper till.

Egentligen borde man bojkotta alla djurfängelsen som zoo, cirkusar m.m. Men Australien känns annorlunda. Lite mer som ett rehab för djuren. Wollabie-bebisen vars mamma blev överkörd, skulle aldrig överlevt utan dessa hjältar och kommer att släppas ut till det fria igen. 

Stället har givetvis en pool att svalka sig och den obligatoriska barbeque för dom hungriga. Så vi glider i badshorts efter lunchen och plumsar lite innan vi kramar koalor och lär oss om hur wombaten blockerar ingången med sin pansarliknande rumpa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *